TUSSEN BUBBLEGUM EN FUCHSIA

THINK EOSINE PINK

Diep verstopt in het enorme kleurenpalet, ergens tussen bubblegumroze en fuchsiarood, lag jarenlang eosine. Maar de tint stapt uit de anonimiteit en eist zijn rechtmatige plek op.

DÉ KLEUR VAN 2022 is eosine. De sprekende rozerode tint duikt overal op, van de bloemenveiling in Aalsmeer en de catwalk in Parijs tot de designbeurs in Milaan, en van high-end make-up brand tot driesterren-patisserie. Ouf!

TEKEN DES TIJDS

Eosine is warm, zacht en vriendelijk, en tegelijkertijd is de kleur flink aanwezig, tegen het schreeuwerige aan zelfs. Lidewij Edelkoort zou een complete verhandeling kunnen geven waarom de kleur juist nú zo populair is. Dat we na een lange periode van sociale afstand en veel figuurlijke grijsheid behoefte hebben aan warmte en weer gezien willen wor- den, bijvoorbeeld. En dat we dat een beetje zachtjes aan doen omdat we voorzichtig zijn met het toenadering tot elkaar zoeken, na al die heftige discussies. Maar wij zijn Lidewij Edelkoort niet. Dus geven we gewoon de feiten over eosine.

 

De oorsprong

Over eosine rept Wikipedia van ‘een zure negatief geladen rozerode kleur- stof’. Het is de naam van verfstoffen, o.a. een rode verfstof voor het verven van zijde en wol, zegt de Van Dale. Het komt van het Griekse èos, en dat betekent dageraad of morgenstond. Het is die warme kleur die je op zeld- zame dagen in de lucht ziet tijdens de zonsopgang of juist als de zon ondergaat. De tint doet zo warm aan, denken wij, omdat we hem herken- nen van die schitterende twilight- momenten in de lucht. Pure warmte en schoonheid uit de natuur.

 

WESTERSTRAAT 187 1015MA AMSTERDAM

DC Amsterdam is een onderdeel van Dijksman Communicatie.

DIJKSMAN Communicatie B.V.
Westerstraat 187
1015 MA Amsterdam
Nederland
Tel: +31203376076
E-mail: karin@dijksmancommunicatie.nl
KVK: 34318546

FOLLOW US: