HomePress ReleaseHavaianas werkt met Braziliaanse artiest en stelt een uniek ontwerp samen voor de eerste NFT drop

De eerste NFT drop van Havaianas wordt op 12 mei uitgebracht. De collectie, met vijf unieke creaties, is gemaakt in samenwerking met ontwerper en kunstenaar Adhemas Batista, gevestigd in Los Angeles. Batista’s uitgebreide portfolio bevat ontwerpen voor Havaianas uit 2005, deze collectie is een weergave van de relatie tussen het merk en de artiest. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar het Favela Galeria project, een openluchtmuseum aan de oostkant van de stad São Paulo, in Brazilië, waar Adhemas begon te tekenen voor de start van zijn carrière in de reclamewereld.

“De NFT-markt is op dit moment sterk aan het boomen. De Golden State Warriors hebben net de memorabilia als NFT’s uitgebracht; Twitter-oprichter Jack Dorsey heeft zijn eerste tweet geveild voor US$ 2,9 miljoen; en Sotheby’s heeft onlangs de NFT-kunst van de kunstenaar Pak verkocht voor meer dan US$ 16 miljoen. Tegelijkertijd zien we dat digitalisering met de dag relevanter wordt. Wat begon als een soort huid voor een game, heeft inmiddels enorm aan kracht gewonnen en er zijn nu merken die alleen nog maar digitale kleding of schoeisel aanbieden. Deze kunnen worden gedragen als filters voor Instagram, in games en andere sociale media. Voor Havaianas, een merk dat historisch gezien zijn tijd ver vooruit is, innovatief en wereldwijd relevant, is het heel logisch om deel te nemen aan dit gesprek,” zegt Fernanda Romano, CMO bij Alpargatas.”
Na de huidige euforie van de crypto valutamarkt is NFT de laatste tijd al in veel landen in het nieuws geweest. In Brazilië begint de term echter nog te ontkiemen. Het acroniem – “Non-fungible Token” (d.w.z. iets dat niet kan worden vervangen of ingeruild voor iets van dezelfde soort of kwaliteit) – vertegenwoordigt een certificaat dat fungeert als een bewijs van authenticiteit en, wanneer het gekoppeld is aan een digitaal item, gegarandeerd uitsluitend aan de koper ervan toebehoort.
“Het was onze bedoeling om op een authentieke manier het gesprek aan te gaan, en daarbij maakt kunst deel uit van de hele geschiedenis van dit merk. Al meer dan twintig jaar werken we samen met kunstenaars en grafisch ontwerpers, hetzij als canvas (via prints op onze producten) of in onze reclamebeelden, die wereldwijd erkend en geprezen worden. Maar we wilden een verhaal vertellen, een goed verhaal zelfs, en daarom dachten we aan Adhemas,” voegde Romano eraan toe. Adhemas Batista maakt al meer dan vijftien jaar deel uit van de geschiedenis van het merk. Toen hij nog ontwerper was bij een reclamebureau was hij verantwoordelijk voor de creatie van één van de belangrijkste stijlen die de vormcreatie- en collectie ontwerpteams van het bedrijf tot op heden inspireren. Vanuit Los Angeles blijft hij voor merken werken en als kunstenaar creëert en verkoopt hij al zijn eigen NFT-creaties.
Door middel van vijf nieuwe digitale kunstwerken, illustreert Adhemas zijn relatie met Havaianas en illustreerd hij het thema van de collectie “Felicidade” (het Portugese woord voor “Geluk”). “Werken voor Havaianas in de vroege jaren 2000 gaf me toen veel zichtbaarheid en stelde me in staat om professioneel te groeien. Als ik terugdenk aan mijn carrière bij Havaianas, met alle dingen die ik heb meegemaakt – waardoor ik uiteindelijk naar Los Angeles kon komen en me hier kon vestigen – voel ik me echt gelukkig, en daarom heb ik voor dit thema gekozen. De stukken vertellen belangrijke momenten uit mijn persoonlijke en professionele leven, over de relatie met Havaianas en hoe deze verhalen met elkaar verweven zijn,” voegde Batista eraan toe.
 
De virtuele NFT Collection by Havaianas zal vijf artistieke ontwerpen bevatten in een ongeziene vorm die in de fysieke wereld eigenlijk nog niet bestaat. Alle kunstwerken zijn geïnspireerd op het geluk: Happy Feet; A Step to Happiness; Happy Citizen; Happy Spring; Happy Heels. “Mijn bedoeling is een glimlach op iemands gezicht te toveren te midden van deze chaotische wereld. Het gaat er niet om de chaos te bestrijden, maar het van de zonnige kant te bekijken en te proberen de kansen te omarmen,” zei Batista.
De kunstenaar koos zelf voor Favela Galeria omdat het een project is dat zich bevindt in dezelfde regio waar hij geboren en getogen is. De Favela Galeria zal 7% van de nettowinst ontvangen die Havaianas in deze veiling ophaalt. Batista zal ook een deel van zijn vergoeding schenken aan dezelfde organisatie – een openlucht kunstmuseum aan de oostkant van São Paulo, een buurt waar nog steeds veel kansarme mensen wonen, maar die barst van de kunst, vooral graffitti.
De veiling vindt plaats op 12 mei, via Foundation.app/Havaianas, en zal 24 uur duren. Het bieden is niet geografisch beperkt – vooral vanwege de aard van cryptovalutas (in dit geval Ethereum) – en kan vanuit de hele wereld worden uitgevoerd.

De NFT maakt gebruik van blockchaintechnologie – een systeem waarmee de uitwisseling van informatie via internet kan worden gevolgd – en het keurmerk zorgt ervoor dat de informatie die in deze keten is opgeslagen veilig en onschendbaar is, waardoor digitale activa niet kunnen worden gekopieerd of vervalst. “Dit is wat de kunst van Batistas zo bijzonder maakt. Deze vorm is een concept van het creatieve team van Havaianas dat op een dag een product in de fysieke wereld kan worden, maar de uitdrukking van deze reünie van Havaianas en Adhemas Batista – voor hem om zijn verhaal te vertellen in zulke kritieke tijden waarin de hele wereld om een glimlach schreeuwt – is een moment dat in de blockchain wordt geregistreerd als een uniek kunstwerk dat niet kan worden gekopieerd. En toch, ik ben er zeker van, zal worden gewaardeerd en toegejuicht door iedereen die het ziet,” concludeerde Fernanda.

Over Favela Galeria
De Favela Galeria is gevestigd in Vila Flávia, in de wijk São Mateus aan de oostkant van de stad São Paulo. De openlucht kunstgalerij brengt collectieven, activisten en bewoners samen. Kunst is in de gemeenschap ook een manier om het gevoel van eigenwaarde van de buurtbewoners te verhogen. Op de muren van de wijk worden daarom lokale personages afgebeeld. Favela Galeria is in de wijk gebouwd om de buurtbewoners aan te moedigen op zoek te gaan naar kunst. Het is de bedoeling dat Favela Galeria officieel wordt erkend als één van de culturele routes van onze stad en dat daarmee een bijdrage wordt geleverd aan de ontwikkeling van de lokale economie.
Beeldmateriaal en de invite voor de veiling vind je in de bijlage, voor meer informatie neem contact op met:
Invite (1).jpg
629.35 KB
Havaianas NFT.zip
6.73 MB

All Rights Reserved. Dijksman Communicatie.

Westerstraat 187 – 1015MA Amsterdam – 020 337 6076 

Back